Novinari u paklu rata u Ukrajini

 


Život im je u opasnosti. Rade bez radnog vremena, bez slobodnog dana. Odijela su zamijenili pancirima. Oprema za posao im je komplet za hitnu pomoć. Obavezan je i šlem. Radno mjesto im je svuda gdje se puca. Povremeno mrtvačnice i groblja. Metroi za koje kažu da su gradovi pod zemljom. Rade mobilnim telefonom, nerijetko i 60 kilometara putujući u potrazi za internet signalom.

Sve to da bi nam prenijeli šta se dešava u Ukrajini od početka ruske agresije 24. februara.

Iskustvo s terena novinara Current Timea

Novinar iz Kijeva Roman Sukhan do 24. februara radio je kao voditelj Javnog servisa Ukrajine.

Otkad je počela ruska agresija radi i za Current Time, mrežu na ruskom jeziku koju vodi Radio Slobodna Evropa (RSE) u saradnji sa Glasom Amerike (VOA).

U početku je, kaže, maratonski izvještavao iz studija. Kada je postalo rizično njegove kolege evakuisane su u drugi grad. Nije otišao sa njima.

"Počeo sam da radim kao dopisnik. Uzeo samo mobilni telefon i otišao na teren. Prvi izvještaj koji sam snimio od početka rata bilo je provaljivanje ruskih oklopnih vozila u Kijev i kako ih, potom, ukrajinska vojska 'razbija' na pola puta do centra grada", priča nam Roman.

Novinar Current Timea Roman Sukhin na zadatku, Irpin, 3. april 2022.

Prema podacima Reportera bez granica, do 6. maja, u agresiji Rusije na Ukrajinu ubijeno je sedmoro novinara, ranjeno je 12 dok se pet vode kao nestali.
Iz Ujedinjenih nacija takođe navode da je stradalo sedam novinara koji su izvještavali sa ratišta, a istražuju da li je još pet ubijeno zbog svog rada.

Коментари

Популарни постови са овог блога

9 zanimljivosti o zivotinjama

Online Business Plan

Zanimljive stvari o formuli 1