Zanimljivosti o fudbalu

Zanimljivosti o fudbalu

Amerikanci ga zovu „soccer“ a u cijelom svetu ga zovu fudbal, iako je njegovo prvobitno ime bilo „basket-ball“ naime u početku su kao golovi služile korpe od pruća.

Fudbal je nastao pocetkom XIX vijeka u čuvenom zatvoru Newgate, kada su se zatvorenici kojima su ruke bile odsječene zbog krađe, počeli međusobno dodavati loptom nogama. Preskočivši zidine Londonskog zatvora ,fudbal je za manje od dva vijeka osvojio cio svijet i postao najpopularniji i najmasovniji sport.



1. NAJVEĆA POBJEDA U FUDBALU

Najveća pobjeda ikada zabilježenu u jednoj zvaničnoj utakmici, ostvarena je u madagaskarskom prvenstvu između klubova AS Adema i SO l’Emyrne. AS Adema je pobijedio rezultatom od 149:0.

2. CRVENI KARTONI

Nakon zvižduka u pištaljku kojim je sudija označio početak meča, fudbaler Lee Todd je uzviknuo.: „Jeb… to je bilo isuviše glasno“. Za ovaj prigovor dobio je crveni karton, a ujedno se upisao u istoriju fudbala kao igrač sa najbrže dobijenom crvenom kartom – nakon samo dvije sekunde.
Tokom prvenstvene utakmice u Paragvaju 1993, između Sportivo Ameliana i General Caballera, sudija je pokazao 20 crvenih kartona.

3. NAJ U FUDBALU

Najbrže gol je dao Urugvajac Rikardo Olivera za tim Rio Negro. Gol je dat u trećoj sekundi.
Najviše golova u karijeri postigao je Brazilac, Artur Fridernih. Ovaj fudbaler zatresao je mrežu 1.329 puta. Na drugom mjestu je Pele sa 1.281, a treći je Nijemac Granz Binder sa 1.006 golova.
Najveći broj golova koje je postigao jedan igrač na jednoj utakmici je 16.

4. GROM USMRTIO FUDBALERE

Oktobra 1998, na fudbalskouj utakmici u Demokratskoj Republici Kongo, udar groma ubio je 11 igrača jednog tima, a 30 osoba je bilo povrijeđeno. Igrači protivničkog tima izvukli su se bez povreda.

5. PRVI CRNI FUDBALER

Arthur Wharton je bio prvi crnac koji je profesionalno igrao fudbal. Rođen je u Gani, a igrao je fudbal u engleskoj ligi za Rotherham United 1889. godine.

6. FUDBALSKI RAT

14. jula 1969 godine počeo je 100 časovni rat između Hondurasa i Salvadora. Uzrok ovog konflikta u kojem je živote izgubilo 2.000 ljudi, bio je poraz Hondurasa nad Salvadorom od 3:0, u okviru kvalifikacija za prvenstvo svijeta u Meksiku 1970. godine.

7. FUDBAL U AMERICI

Amerika je „fudbalska nacija“, sa najvećim brojem fudbalera na svijetu. U ovoj zemlji registrovno je 18 miliona igrača, od čega je 78 odsto mlađih od 18 godina. 1990. godine, fudbal je u Americi proglašen kao sport koji se najbrže razvija.

8. FUDBAL NA TV-u

Prvi zvanični televizijski prenos neke fudbalske utakmice emitovan je 1937. godine. Ovaj istorijski meč odigran je između prvog i drugog tima Arsenala.

9. CRVENI ZA SUDIJU

Interesantan događaj se desio 1998 godine u Andover and District Sunday League, kada je engleski sudija Martin Sylvester nakon grube greške, pokazao crvenu kartu samom sebi.

10. MISISIPI BEZ FUDBALA

Sve do 1991. godine u državi Misisipi fudbal je zvanično bio zabranjen.








Коментари

Популарни постови са овог блога

9 zanimljivosti o zivotinjama

Online Business Plan

Zanimljive stvari o formuli 1